Een website laten maken, waar moet je opletten?

Een website laten maken is voor veel ondernemers een grote investering. Naast een mooie website is het ook van belang dat een website snel, veilig en duidelijk is voor de bezoeker. Een website kan gezien worden als een online visitekaartje, waardoor een goede website extra omzet kan betekenen. Dat betekent ook dat een slechte website je omzet kan kosten.

Bepaal het doel van de website
Voordat je de keuze maakt om een website te laten maken, is het van belang dat je duidelijk in beeld hebt wat het doel van de website is. Het doel van een website kan bijvoorbeeld potentiële klanten informatie geven, bestaande klanten een afspraak laten maken of bestaande en nieuwe klanten producten verkopen zijn.

Bepaal de benodigde functionaliteiten
Indien je bepaalde functionaliteiten op de website beschikbaar wilt stellen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Bij functionaliteiten op de website kan je denken aan een webshop, een afspraakplanner, een contactformulier of een chatfunctie.

Bepaal hoeveel je zelf wilt aanleveren
Bij het laten maken van een website is het van belang om goed na te denken over hoeveel jij zelf wilt inbrengen en wat je door de website makers wilt laten doen. Denk hierbij aan:

  • Het schrijven van tekst
  • Het schrijven blogs
  • Het aanleveren van foto’s
  • Het aanleveren van het logo

Zoekmachine optimalisatie
Veel webdesign bureaus bieden naast het maken van de website, ook aan om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google. Dit heet zoekmachine optimalisatie of Search Engine Optimization (SEO) in het Engels. Voordat je een website laat maken is het van belang om te overwegen of je hiervan gebruik wilt maken, omdat dit een grote prijsindicator kan zijn.

Bepaal het budget
De kosten voor het laten maken van een website kunnen heel erg uiteenlopen. Waar de ene aanbieder zegt voor 300 euro een website te maken, zegt de andere aanbieder dat zij dit voor 3000 euro doen. Let hierbij wel op dat de goedkoopste optie, niet altijd de beste optie is.

Begin de zoektocht
Wanneer de vorige stappen voltooid zijn, kan de zoektocht beginnen om de juiste persoon of bureau te vinden. In deze zoektocht raden wij aan om meerdere offertes aan te vragen en vooral goed te kijken naar het portfolio van de webdesigner. Tip: bekijk portfolio websites zowel op een computer scherm als op een mobiel scherm.

Vaak komt helaas voor dat webdesigners standaard templates klaarzetten en deze vervolgens voor hoge bedragen proberen te verkopen. Indien je hier niet de dupe van wilt zijn, raden wij altijd aan om een website op maat te laten maken.

Maak goede afspraken
Wanneer je denkt de juiste webdesigner gevonden te hebben, zorg ervoor dat je op de volgende zaken let:

  • Bepaal de opleverdatum van de website
  • Welk CMS gaat er gebruikt worden
  • Kosten voor toekomstige aanpassingen
  • Zorg dat jij altijd toegang hebt tot de beheerderspagina van de website
  • Zorg het altijd mogelijk is om over te stappen naar een andere webdesigner

Ben je opzoek naar een nieuwe website? Neem dan contact met ons op voor een gratis offerte.

Deel onze blogs!